Roland Verstappen is een echte ‘liedjesman’.

Beste Roland, hartstikke leuk dat we een interview met je mogen afnemen. Wij zijn erg benieuwd wat jou bezig houdt, wat jij zoal allemaal gedaan hebt én natuurlijk hoe je nieuwe single tot stand is gekomen. Maar allereerst vragen wij altijd even hoe het met je gaat. Dus vertel; Hoe gaat het met je?
Goed! Afgelopen september heb ik een nieuw album uitgebracht en de reacties daarop zijn heel erg positief. Opgenomen met een band, VERSTAPPEN en de titel is OASE VAN LICHT.  Al vele jaren speelde ik als zanger/liedjesschrijver, … ik en mijn gitaren. Dat geeft zoveel voldoening, dicht bij je publiek, soms niet meer dan een halve meter tussen mij en de eerste rij. Verhaaltjes en liedjes. Soms voor 10, soms voor 300 man…. En dat maakt eigenlijk niet uit. Nu heb ik een album met een band, … echt live in de studio opgenomen. En mensen vinden het mooi…. Ik heb liefde in mijn leven en veel muziek … dus, …wat wil je nog meer?

Je bent al jaren actief in de muziekindustrie, maar het zou kunnen dat sommige abonnees van HitsNL toch nog niet precies weten wat je doet en wie je bent. Kan je ons iets meer over jezelf vertellen?
Ja, ik ben een oude rot … dat kun je wel stellen. Ik ben begonnen in verschillende folk bandjes, Keltische muziek. Daarna kwam ik als gitarist in de band van Gerard Van Maasakkers terecht, DE Brabantse troubadour. Daar toerden we mee van 1988 tot 1992. Daarna begon ik mijn eigen liedjes te schrijven. En al gauw kwam er een eerste single, Straatje Van Vermeer. Dat werd veel gedraaid maar geen hit. In 1993 nam ik een album op met Ferdi Lancee en Peter Koelewijn. Daarop stonden 2 hits op, Helemaal Niets en Zij Is Een Wonder. Die songs worden nog steeds heel veel gedraaid. Ik trad toen veel op, maar …. Met orkestband. En ik ben echt de man met de gitaar …. Een DJ wist het in die tijd charmant te verwoorden …. “weer zo’n lul met een gitaar”. Nou, … doe het maar eens na denk ik dan … inmiddels doe ik dat al 30 jaar. Ik speelde in EADEN Eurofolkband, en produceer en schrijf, o.a. voor René Karst.

Wat is tot nu toe het mooiste wat je hebt meegemaakt door je muzikaliteit?
Ik schreef ooit een liedje, Staren Naar De Maan. Over hoe het zou zijn als mijn moeder er niet meer is. Een levendige en zeer aanwezige liefdevolle vrouw. De eerste regel is: “als je niet meer bij me bent…”. Ik heb dat lied gezongen op haar begrafenis. Daar kan geen hit-succes tegenop.

Buiten dat je natuurlijk onwijs goed kunt zingen ben je ook een begenadigt gitarist. Wat geniet jouw voorkeur? En waarom?
Ik ben een liedjesman. En alles staat in dienst van het liedje. Mijn stem, de gitaar, het arrangement. … werkelijk alles. Ook de persoon is niet belangrijk. Het liedje telt.  Maar.. ik ben een ontzettende gitaarfreak. Ik heb hele mooie instrumenten. Akoestische gitaren vooral. Dat is een passie die hoort bij mijn muzikant zijn. Ik kan uren achtereen spelen…. Al is het zittend op de bank voor de televisie. Tokkelen totdat ze er gek van worden… Liedjes schrijven en gitaar spelen … dat is echt mijn ding.

Ik lees op je website dat je je liedjes veelal zelf schrijft maar af en toe wordt er een liedje door of met iemand anders geschreven. Wat zijn voor jou de belangrijkste ingrediënten voor het uitkiezen of schrijven van een nieuw nummer?
Het moet ergens over gaan …. Als het bij me binnenkomt, …. Dat kan zijn dat ik kippenvel krijg, maar ook letterlijk dat ik in tranen ben…. Dat is de allerbeste graadmeter. Als het mij raakt, dan zijn er ook anderen die het raakt. Of ik wordt ongelooflijk vrolijk … zoals ooit bij Helemaal Niets, van Ferdi. Maar het is altijd een gevoel, muziek is emotie..

Wat veel mensen misschien niet weten is dat jij in België woont. Zijn er nou verschillen tussen Belgische fans en Nederlandse fans? Zo ja, wat is het verschil?
De Belgen hebben veel meer een echte muziekcultuur. De meeste Belgen zitten op de muziekschool. En dat is echt een andere wereld. Ze moeten eerst op notenleer…. 1 ½ uur per week en dan pas mogen ze een instrument gaan doen, voor 50 € per jaar! Dus de Belgen weten van muziek…! Die maak je niks wijs. Dat hoor je ook terug … er is een hele levendige muziekcultuur hier. Dus ze kunnen stil naar muziek zitten luisteren. Nederlanders zijn veel meer betrokken bij de feel van de muziek, … ze kletsen, drinken, feesten, en beleven het optreden op een andere manier. Daar mag je wel rekening mee houden als artiest. Je wilt namelijk dat het optreden overkomt. Het een is trouwens niet beter dan het ander.

Ik kan me voorstellen dat veel abonnees op dit moment wel benieuwd zijn naar je nieuwe single. Kan je ons daar wat meer over vertellen?
Het liedje heet VRIJ en gaat over het RECHT op vrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Wij leven in een vrije wereld, we hebben vrede en we mogen onze mening uiten. Ondanks dat in de moderne media geschreeuwd kan worden … Ook dat zijn meningen. VRIJ gaat over die vrijheid, … om te mogen zijn wie je bent. Om te mogen zeggen wat je voelt. Dat is de ultieme vrijheid. En er zijn veel plekken op deze aarde waar dat echt niet kan. En het is gegoten in een stevig Nederrock jasje…

Als de HitsNL abonnees je graag ergens live willen bewonderen. Waar kunnen ze dan naar toe de komende tijd?
Laat ze dan gaan naar mijn facebook pagina, .. Roland Verstappen, daar staan alle optredens op. Ook op www.rolandverstappen.nl. Mijn boekingskantoor is nu bezig met het opzetten van een tour met de band VERSTAPPEN. Dat is een heel karwei. Daar komt veel bij kijken. Zo rond de zomerfestivals zal het wel gaan beginnen min of meer… Maar eerst de promotie van het album en de nieuwe single.

Ik weet in ieder geval dat ik solo speel in een programma met Alides Hidding (Time Bandits) en Peter Elders op 23 februari in Café De Cactus, Pastoriestraat 7551DJ Hengelo, Overijssel, Netherlands. Reserveren is gewenst. Er staan nog opties voor Brabant, maar daar heb ik nog geen data voor.

Bedankt voor dit prettige interview en veel succes met alles de komende tijd!
Jullie succes met de site HitsNl.nl en bedankt voor de broodnodige steun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.