Pieter van der Zweep weer ‘in love’!

HitsNL heeft Pieter van der Zweep geïnterviewd over zijn aankomende single ‘Ik Laat Me Gaan’, de veelzijdigheid op zijn album ‘Dichterbij’ en de liefde! Ben je benieuwd wat hij hier over te vertellen heeft? Lees het interview hier.

Wat leuk om je te mogen interviewen. Zoals je weet heeft HitsNL het beste voor met nieuw talent, maar weten wij ook dat het tegenwoordig erg lastig is je te onderscheiden als artiest, hoe probeer jij dit te doen?

Om je te kunnen onderscheiden ben ik van mening dat het heel belangrijk is dat je duidelijk voor ogen hebt welke muziek je wilt maken, wat je wilt uitdragen als artiest, maar vooral HOE je dit wilt doen. Ik heb inmiddels een geweldig team van mensen om me heen die allen geloven in mijn muzikale carrière. Door hun kennis van de muziekindustrie, hun individuele talenten en hun geloof in de muziek die ik wil maken hebben we gezamenlijk een hele mooie basis kunnen creëren voor –als het aan mij ligt- een hele duurzame muzikale carrière.

Jouw album ‘Dichterbij’ is erg veelzijdig en divers. Hoe bepaal je welke liedjes het album halen en welke er uiteindelijk niet op terecht komen?

Voor mij was het allerbelangrijkste voor de nummers die op het album zouden eindigen dat ik me oprecht kan identificeren met hetgeen waar ik over zing. Gelukkig werk ik al jaren samen met mijn vaste tekstschrijver en producer Robert Dorn en daardoor weet hij inmiddels precies welke stijl en nummers mij wel of helemaal niet aanspreken. Zodoende kan ik dus ook zeggen dat er maar weinig nummers zijn die het album uiteindelijk niet gehaald hebben. Het standaard aantal nummers op een album ligt meestal rond de 11 of 12, maar wij hebben ervoor gekozen om 15 nummers op het album te zetten. Ik zou het ook niet anders gewild hebben, men zegt dan wel ‘kill your darlings’, maar als ieder nummer je dierbaar is dan blijkt dat in de praktijk erg moeilijk, haha.

Je wordt vaak gezien als de nieuwe Marco Borsato, hoe vind jij dat?

Dat is natuurlijk een grote eer! Marco is een icoon in de Nederlandstalige popmuziek en ik denk ook een groot voorbeeld voor menig artiest die een succesvolle carrière ambieert. Dat men mij nu al met hem vergelijkt maakt me dan ook wel een beetje trots, maar geeft me bovenal de motivatie om volop door te gaan met het maken van nieuwe muziek en te bouwen aan een carrière die uiteindelijk -en hopelijk- helemaal op zichzelf staat en juist daarom succesvol is.

Als jij in je vrije tijd muziek luistert, wat zet jij dan op? En wat absoluut niet?

Ik heb eigenlijk een hele brede muzieksmaak. Ik kan heel erg genieten van mooie Nederlandstalige nummers met diepe teksten van bijvoorbeeld Marco Borsato, Blof of Frank Boeijen, maar ook singer/songwriters vind ik te gek. De laatste tijd heb ik de albums van James Bay en Hozier wel echt grijs gedraaid. Al die nummers blijven ook overeind als je ze bijvoorbeeld alleen met een akoestische gitaar zou spelen. Als een nummer in al z’n eenvoud nog zo sterk is dan benadert dat voor mij perfectie en daar kan ik echt van genieten. Er is weinig muziek waar ik echt niet naar kan luisteren, maar TE heavy metal of grunten trek ik echt niet.

Op jouw album ‘Dichterbij’ staat het prachtige nummer ‘Terug naar jou’. Dit nummer heb jij samen met Maeike Sijtsma gemaakt. Wat betekent dit nummer voor jou?

‘Terug Naar Jou’ is voor mij het meest dierbare nummer op het album. Naast het feit dat Maeike een geweldige vrouw en goede vriendin was, was ze ook achtergrondzangeres in mijn band en is ze aanwezig geweest bij alle belangrijke muzikale momenten in het begin van mijn carrière. Haar plotselinge overlijden kwam als een grote schok, maar door haar muziek leeft ze nog altijd voort en dat vind ik echt iets om te koesteren. ‘Terug Naar Jou’ moest zodoende hoe dan ook op het album komen, dat stond voor mij al vast.

Wij van HitsNL vinden het altijd leuk om te weten of jij HitsNL zelf ook gebruikt. Luister je vaak naar de muziek op onze app?

Ik heb de app zeker weten op m’n telefoon staan! Als Nederlandstalige zanger vind ik het tof om op de hoogte te zijn van de laatste Nederlandstalige releases en om mijn favoriete Nederlandstalige nummers binnen handbereik te hebben. Ik vind het dus te gek dat HitsNL bestaat want zo heb ik alles-in-1 wanneer het op Nederlandse muziek aankomt!

Nu weten wij allemaal dat Marco Borsato iemand als John Ewbank nodig heeft voor zijn liedjes. Heb jij ook zo’n belangrijk persoon in je muzikale leven?

Die heb ik zeker! Ik heb het voorrecht om al jaren samen te werken met mijn vaste tekstschrijver en producer Robert Dorn en hij beschikt over het bijzondere talent om de mooiste nummers te schrijven die ook nog eens naadloos aansluiten bij hetgeen wat hij en ik meemaken op ons muzikale pad. Door de combinatie van mijn stem en zijn nummers ontstond er vanaf de eerste dag dat wij samenwerkten een bepaalde mate van synergie die uiteindelijk tastbaar is geworden door middel van een album waar we beiden supertrots op zijn en keihard voor gewerkt hebben.

Jouw nieuwe single komt deze vrijdag uit. Ik kan me voorstellen dat het lastig is om een opvolger te zoeken als single. Heb je getwijfeld tussen bepaalde liedjes en waarom?

Het was ontzettend lastig om een opvolger van mijn vorige single ‘Dansen’ te kiezen. Zoals ik eerder al zei is ieder nummer wat op het album staat me dierbaar en dus was ieder nummer wat mij betreft ook kanshebber om de volgende single te worden. Tijdens optredens merk ik nog altijd dat ‘Je Neemt Me Mee’ het erg goed doet bij het publiek en ‘Ik Laat Me Gaan’ ligt wel lekker in de lijn van dit nummer. Toch is ‘Ik Laat Me Gaan’ ook weer zo anders dan de andere Nederlandstalige nummers die ik ken en volgens mij heel erg fris en origineel. Ik ben zo benieuwd naar de reacties op de nieuwe single en ik kan dan ook niet wachten om samen met het publiek het dak eraf te spelen.

Je gaat als een speer met je carrière maar ga jij ook als een speer in de liefde? Ik neem aan dat iemand zoals jij ze voor het uitkiezen heeft..

Haha, dat uitkiezen valt best mee hoor! Ik vind het vooral erg belangrijk dat iemand mij neemt om wie ik ben en niet om de muziek die ik maak, maar ik kan jullie vertellen dat ik sinds kort weer erg gelukkig ben in de liefde 😉 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.