Jan Smit Interview: ’20 Jaar in het vak’

HitsNL had de eer om Jan Smit over zijn 20 jarige jubileum te mogen interviewen. Lees het interview hier! 

Beste Jan, wat leuk dat we jou mogen interviewen! Als eerste natuurlijk: Van harte gefeliciteerd met het mooie jubileum, want je zit dit jaar alweer 20 jaar in het vak. Wat beschouw jij tot nu toe als het hoogtepunt van jouw carrière?

Dat is een goede vraag! Ik denk dat het winnen van de Edison en de Gouden Harp, de publieksprijzen, de hoogtepunten waren. Het gaat toch uiteindelijk om de erkenning van je fans. Dat is waar je het voor doet natuurlijk.

Als je terug kijkt op de afgelopen 20 jaar, waar heb je tijdens jouw carrière het meeste van geleerd (op muzikaal gebied)?

Van Thomas Tol. Dat is mijn producer en mijn arrangeur. Thomas is echt mijn linker- en mijn rechterhand. Hij heeft heel veel van mijn muziek gemaakt en daar ben ik hem echt heel erg dankbaar voor!

Wij hebben nu twee nieuwe singles van je gehoord, maar wat kunnen je fans nog meer van je verwachten in 2016?

Naast de twee singles die zijn uitgekomen volgen nog drie singles voordat het album uitkomt op 20 september (de derde single ‘Welkom In M’n Hart’ komt deze vrijdag uit red.). De nieuwe singles verschijnen op de 20e van de maand; 20 mei en 20 juni. Plus, een single van het nieuwe album verschijnt op 20 september. Ik ga natuurlijk ook mijn elf steden tour door het land doen. Deze tour duurt 10 weken, van september tot en met november. Dat is eigenlijk wat er voorlopig op de planning staat. Los van de tv programma’s natuurlijk. Dus ik ben lekker druk bezig.

Tijdens de 20 jaar dat je in het artiestenvak zit, heb je natuurlijk veel verschillende fans ontmoet. Wat hebben jouw fans voor jou betekent de afgelopen 20 jaar?

 Die hebben mij gebracht waar ik nu ben natuurlijk. Ik heb lief en leed met ze gedeeld. Zeker door de komst van social media. Je krijgt nu steeds vaker direct te horen welke steun mensen uit jouw muziek halen of dat ze heel erg blij worden van jouw muziek. Je krijgt persoonlijke verhalen van mensen te horen over wat ze meemaken en hiermee schep je een sterke band. Je creëert echt- hoe zeg je dat- vriendschappen op afstand. Er zijn heel veel fans die ik echt persoonlijk goed ken en die je al jaren lang tegenkomt. Dat is toch wel echt bijzonder.

Door social media wordt het natuurlijk nog echt nog persoonlijker, je hebt echt één op één contact met fans.

Ja, sommige mensen geloven dat niet maar het is echt een kleine moeite. Ik kijk elke dag wel een paar keer even op Facebook en op Instagram om te kijken wat mensen te vertellen hebben en soms pak je daar wat uit. In het algemeen hou ik dat echt in de gaten.

 Wat is het meest gekke/ het meest unieke wat je ooit met een fan hebt meegemaakt?

 Huwelijksaanzoeken op het podium! Dat soort momenten zijn toch best wel gek maar zeker ook leuk en niet bepaald alledaags. Ik ben ook wel eens bij mensen, en dan met name bij kinderen, langs geweest die heel erg ziek zijn. Dat zijn echt de heftige dingen. Mensen die als laatste wens hebben dat jij komt optreden. Je maakt echt van alles mee van vreugde tot verdriet.

Je hebt afgelopen 20 jaar vele verschillende singles en albums uitgebracht, maar wat is een van jouw eigen favoriete ‘Jan Smit’ nummer en waarom?

 Dat is ‘Leef Nu Het Kan’ (beluister deze hier red.). Ik doe dit nummer bij optredens vaak als laatste en dan gaat het dak er echt helemaal af.

Wij zijn natuurlijk heel benieuwd naar welke Nederlandstalige muziek jij zelf graag luistert. Welk Nederlandstalige artiest zou jij de HitsNL luisteraars graag willen aanraden en waarom?

Ik draai heel veel Nederlandstalige muziek van vroeger. Dat zijn artiesten als Willy- en Willeke Alberti. Ik luister ook veel naar Nederlandstalige zenders. Muziek als Nick en Simon luister ik uiteraard ook naar. Dat komt voorbij omdat je daar midden in zit en dat geldt ook voor de 3JS. Het nieuwste liedje van Waylon en Claudia de Breij (‘Ik Mis Je Zo Graag’ red.) vind ik ook geweldig. Er zijn echt genoeg dingen die ik leuk vind.

Als laatste vraag, wij van HitsNL zijn natuurlijk ook heel benieuwd naar jouw mening over een streamingdienst zoals HitsNL; Een streamingdienst die zich enkel richt op Nederlandstalige muziek. Wat vind jij van zo’n initiatief?

 Dat vind ik natuurlijk fantastisch! De streaming van muziek, wat betreft Nederlandstalig, is nog niet zo duidelijk op bijvoorbeeld Spotify te vinden. Neem als voorbeeld de Top Lijsten, dat zijn allemaal internationale artiesten die daar hoofdzakelijk de dienst uitmaken. Dus het is echt een heel goed initiatief dat er een platform voor Nederlandstalige muziek is. Hierdoor is het Nederlandstalige genre ook makkelijker te bereiken.

 

Wij willen Jan Smit natuurlijk heel erg bedanken voor het interview en wensen hem een mooi muzikaal jubileum jaar toe!

 

Benieuwd naar de eerste twee singles?

‘De Hoeken Van De Kamer’ beluister je hier 

‘ Als Je D’r Niet Bij Bent’ beluister je hier

Wil jij het jubileum van Jan vieren? Luister hier de afspeellijst met de ’20 beste Jan Smit hits’ of hier al zijn muziek van de afgelopen 20 jaar.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.