Interview Pieter van der Zweep

HitsNL mocht Pieter van der Zweep over zijn debuut album ‘Dichterbij’  interviewen, dat al exclusief bij HitsNL te beluisteren is. Lees dit interview hier. 

Beste Pieter van der Zweep, wat leuk dat HitsNL jou mag interviewen. Morgen (vrijdag 10 juni red.) komt officieel je debuut album ‘Dichterbij’ uit. Kun je misschien wat meer vertellen over hoe dit album tot stand is gekomen en hoe voelt het om je allereerste album uit te brengen?

Dichterbij voelt voor mij ook echt als een stapje ‘dichterbij’. Ik heb samen met mijn vaste songwriter en producer Robert Dorn door de jaren heen heel veel liedjes verzameld en sommige daarvan speelde ik ook al live bij optredens. We wilden en moesten van onszelf die liedjes, vaak ook nummers met een persoonlijk verhaal erin, nu een mooi plaatsje gaan geven en de enige logische keus voor ons was om dat samen te pakken in wat nu mijn debuutalbum is; ‘Dichterbij’.

Met je nieuwste single ‘Dansen’ heb je al kleine successen geboekt bij onder ander 100%NL en RadioNL. Wat hoop je verder nog te bereiken met het album?

Ik hoop dat ontzettend veel mensen mijn muziek gaan ontdekken. Met het album heb ik in één keer een veelvoud aan eigen nummers uitgebracht ten opzichte van mijn single-releases tot nu toe. Ik ben ontzettend benieuwd wat iedereen er van gaat vinden en ik hoop dat het album bij velen thuis in de CD speler, op hun telefoon of in de auto te vinden zal zijn!

Heb je naast het uitbrengen van een debuutalbum nog verdere plannen in het jaar 2016?

Als muzikant wil je maar één ding het allerliefste, en dat is zoveel mogelijk op het podium staan en optreden. Ik treed steeds meer en meer op met mijn muziek en ik hoop dat dat plan een nog veel grotere uitwerking krijgt in 2016.

Wat als artiest zou je in de toekomst nog meer willen bereiken?

Ik zou heel graag met mijn band een theater- of clubtour willen gaan doen. Sommige songs op het album lenen zich minder goed voor optredens waarbij het gewoon van de eerste tot de laatste noot een energiek feest moet zijn. Ik vind die optredens overigens echt heerlijk om te doen, maar in een theater-setting is het weer heel mooi en meer op zijn plek om een paar gevoelige kleine liedjes aan te snijden.

Je hebt er voor gekozen om Nederlandstalige muziek te maken. Wij zijn benieuwd naar waarom jij deze keuze hebt gemaakt. Zou je ons hier wat meer over kunnen vertellen?

Ik ben begonnen met eigen werk in het Engels. Nadat ik met Robert een week lang te gast was bij Rob Stenders op 3FM en we daar onder andere de vraag kregen een Nederlandstalig liedje te schrijven en dezelfde middag nog uit te voeren, viel er bij ons beide iets op zijn plek. Robert ontdekte dat voor hem het schrijven in je eigen taal -hoe harde taal Nederlands ook is in vergelijk met Engels- veel meer ruimte biedt om te spelen met woorden en beelden, om zo onderwerpen veel treffender neer te kunnen zetten in een liedje. Ik ontdekte op mijn beurt hoe confronterend het ook is, omdat de boodschap in een tekst, gezongen in je eigen taal, vaak veel directer binnenkomt. Dat maakt het dat ik het tóch veel mooier vond om in het Nederlands te zingen dan in het Engels. We zijn daardoor ook niet van genre veranderd, want we streven er nog steeds naar om hele mooie pop-liedjes te maken. Het enige verschil is dat ik die liedjes bezing in een taal die we in het dagelijks leven in Nederland ook spreken, in het Nederlands.

Wij van HitsNL zijn natuurlijk ook heel benieuwd naar jouw mening over de streaming-dienst ‘HitsNL’. Wat vind je van het initiatief dat HitsNL is gestart; namelijk een volledig Nederlandstalige streaming-dienst?

Ik vind het mooi dat er een streaming-portal speciaal voor Nederlandstalige muziek is. Muziek is er in alle soorten en maten, in alle genres. Als het gaat om Engelstalig repertoire dan is het overgrote deel daarvan internationaal product en Nederland is maar een klein land. Dat betekent dat de aanhang van internationale artiesten en de aandacht die hun muziek daardoor krijgt logischerwijs honderden tot duizenden keren groter is dan die van nationaal product. Zie dan maar eens op te vallen met een liedje uit Nederland, ook nog in het Nederlands gezongen waardoor buiten de grenzen van de Benelux niet heel veel mensen het zullen verstaan. Daarom is het mooi dat er een aparte streaming-dienst is die de focus direct legt op muziek in diverse genres, gezongen in onze eigen taal.

Wij willen Pieter van der Zweep bedanken voor dit interview! Benieuwd naar zijn nieuwste album, beluister deze nu al hier op HitsNL!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.