Interview Guus Bok

Afgelopen vrijdag heeft Guus Bok zijn nieuwe single “Hou Je Nog Van Mij” uitgebracht. Deze track brengt is speciaal voor de “Wereld Alzheimer Dag” op woensdag 21 september en hoopt hiermee meer aandacht te geven aan deze vreselijke ziekte! Interview met Guus Bok

Beste Guus Bok, wat leuk dat we je mogen interviewen. Je hebt net een nieuwe single uitgebracht. Zou je ons kunnen wat meer kunnen vertellen over hoe deze single tot stand is gekomen?

Het idee komt van vaste tekstschrijver Rico Hop om een lied te schrijven over Alzheimer. Hij ontmoette in zijn wijk een meneer die vertelde dat zijn vrouw dementerend was. De dagen, weken, maanden daarna zag hij hem vaak fietsen, op weg naar zijn vrouw. Door kou, regen en wind. Zelf schrijft Rico er het volgende over: LINK: https://www.facebook.com/guusbok/photos/a.442813779156077.1073741829.437792262991562/745158675588251/?type=3&theater

Ik kon me goed inleven in de tekst van Rico. Vooral de zin ‘Hou Je Nog Van Mij’ bleef bij me hangen. Toen ik de muziek componeerde, werd dat dan ook de hoofdtekst van het refrein. Als je goed luistert naar de muziek hoor je dat de eerste keer ‘Hou Je Nog Van Mij?’ hoopvol klinkt, maar de tweede keer neerslachtig; hij is bang dat zij hem niet meer zal herkennen.

De single “Hou Je Nog Van Mij is speciaal voor Wereld Alzheimer dag vanwaar deze keuze?

Op de Wereld Alzheimer Dag wordt er extra veel aandacht besteed aan Alzheimer en daar past zo’n nummer natuurlijk goed bij. Ons doel is om zo veel mogelijk mensen steun en erkenning te geven met het lied, en op z’n dag gaat dat het beste.

Heb je persoonlijk ervaring met Alzheimer?

In mijn persoonlijke omgeving heb ik er niet mee te maken. Ik kan me wel inleven in de situatie. Ook doen we dankzij het lied een tour in Alzheimer Café’s, daar heb ik veel mensen ontmoet die ermee te maken hebben. Dat is heel bijzonder, roerend. Zo ontmoette ik een hele heldere, mooie vrouw die pas net te horen had gehad dat ze Alzheimer heeft. Ze was erg verontrust over wat er met haar zou gebeuren.

Waarom zou er volgens jou meer aandacht moeten komen voor Alzheimer en op welke manier zouden wij hiermee kunnen helpen.

Alzheimer is een ziekte waar nog veel onduidelijk over is. Mensen die ermee te maken hebben, vinden het vaak moeilijk om over te praten. Door ‘Hou Je Nog Van Mij’ te downloaden op Itunes steun je het onderzoek naar Alzheimer. Maar je kunt natuurlijk ook Hits NL luisteren en zelf een donatie doen op www.alzheimer-nederland.nl.

Nu wordt er gezegd dat Alzheimer over een aantal jaar volksziekte nummer 1 zal zijn, wat doet dit persoonlijk met jou.

Dit realiseer ik me nog niet helemaal. Dit komt waarschijnlijk door mijn optimisme; dat ik ervan uitga dat er tegen die tijd wel iets op gevonden is. Veel mensen denken zo, ze hopen dan dat Alzheimer ‘hun deurtje voorbij gaat’.

Denk jij dat ik de toekomst Alzheimer genezen kan worden?

Genezen, dat verwacht ik niet. Dat zou betekenen dat verloren hersenverbindingen weer hersteld kunnen worden. Wel verwacht ik dat er manieren worden gevonden om Alzheimer te voorkomen en uit te stellen. Wat ik goed vind aan Alzheimer Nederland is dat de stichting, naast medicijnen, ook onderzoek steunt dat zich richt op voeding. Door alledaags voedsel te eten met goede eigenschappen kun je Alzheimer voorkomen, zo is het idee. Zulk soort onderzoeken kunnen zonder de stichting moeilijk worden bekostigd.

Heel veel mensen denken dat Dementie iets is voor ouderen (80+ jaar), maar helaas zitten er nu al veel mensen van onder de 60 jaar in verpleeg- of verzorgingstehuizen. Ook sterven vele van hen voor dat ze hun pensioengerechtigde leeftijd hebben gehaald. Wat zou er volgens jou moeten gebeuren om deze waarheid beter bij mensen door te laten dringen?

Doordat meer mensen erover leren en erover gaan praten worden ze meer bewust van de ziekte. Daar doen jaarlijks veel mensen in hun omgeving hun best voor, via ‘In Actie Voor’ Alzheimer Nederland. Met ons lied ‘Hou Je Nog Van Mij’ willen wij landelijk zo veel mogelijk aandacht voor Alzheimer creëren. Het lied wordt gelanceerd, samen met twee interviews, als drie-eenheid. In deze interviews leer je over de impact van die ziekte op iemands leven. Deze zijn vanaf maandag te zien op ons Youtube kanaal.  

Hoe helpt muziek jou om ondanks deze verschrikkelijke ziekte positief in het leven te staan?

Wij ontmoetten tijdens onze ‘reis’ meneer Plaizier, wiens vrouw Alzheimer heeft. Hoe hij ondanks de situatie zo positief blijft, vind ik erg bewonderenswaardig. Hij leert ons om ondanks alles het mooie te blijven zien in de dingen om je heen, en te genieten en dankbaar te zijn voor de jaren die je hebt mogen meemaken.

Wij zijn natuurlijk ook heel benieuwd naar jouw mening over HitsNL. Wat vind je van deze streamingdienst die zich specifiek richt op het aanbieden van Nederlandstalige muziek?

Hartstikke leuk! Een hele gave manier om te ontdekken wat er aan de hand in ons landje op Nederlandstalig gebied. Er liggen veel uitdagingen in het opzetten van een goed werkende streamingsdienst, dus petje af! En wij doen natuurlijk mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.