Edwin Van Der Toolen!

Hi Edwin, allereerst gefeliciteerd met het winnen van de Super Strijd. Er is enorm veel op je gestemd. Daar gaan wij het zo even over hebben. Als eerst willen wij graag weten hoe het met je gaat, vertel?
Enorm bedankt! Het ging al goed, maar na de afgelopen week en het enthousiaste onthaal door de volgers van HitsNL gaat het natuurlijk helemaal uit de kunst! Zonder gekheid, het gaat enorm goed, de wind zit meer in de zeilen dan ooit. De carrière gaat als een speer en ‘Hup Faldera’ lijkt af te stevenen op een groot succes, dus mij hoor je niet klagen!

Zoals ik net al zei is er onwijs veel op je gestemd afgelopen week. Heb jij zoveel fans?
Ja ik heb aan fans en volgers geen gebrek en dat groeit letterlijk elke dag. Bijvoorbeeld op Facebook (Facebook.nl/edwinvandertoolen) alleen al zo’n 5.000! Het is natuurlijk enorm fijn om te zien en te horen dat mensen het leuk vinden wat je doet. Ik heb weliswaar altijd de insteek dat ik het in de eerste plaats zelf ook heel leuk moet vinden, omdat ik er van overtuigd ben dat je publiek het voelt als je er zelf geen plezier meer aan zou beleven, maar je uiteindelijke doel is toch om dat plezier te delen met een zo groot mogelijk publiek!

Voor de (weinige) mensen die jou dan nog niet kennen, kan je iets meer over jezelf vertellen?
Ja hoor, ik ben Edwin van der Toolen, 39 jaar en ik doe een zanger na, haha! Grapje, ik ben een goedlachse, ambitieuze jongen, iets wat je denk ik nodig hebt in dit vak. Ik heb een grote voorliefde voor het Nederlandstalige lied. Veel hobby’s heb ik niet, omdat ik al mijn tijd steek in het zingen. Ik pak het serieus aan, maar dat kost ook veel tijd. Zo organiseer ik ieder jaar in Rotterdam, mijn woonplaats, een soort Toppers-achtig concert waarin ik grote gasten ontvang zoals Ruth Jacott, André Hazes en Karin Bloemen. We zijn nu alweer begonnen aan de voorbereidingen voor de 6e editie van Edwin in Concert 2018 met ook dit jaar spectaculaire gasten in de show. Ieder jaar een uitverkocht spektakel, waar we toch al snel een half jaar mee bezig zijn, kortom weinig vrije tijd, maar met heel veel liefde en plezier!

Je nieuwe single ‘Hup Faldera’ is ontzettend vrolijk en doet het erg goed. Kan jij iets over de totstandkoming van de single vertellen?
Ik ben nogal gek op oude, vergeten liedjes. Mijn partner en ik struinen soms uren het internet af, op zoek naar vergeten schatten. Ineens kwam dit nummer boven water, met een andere, wat gedateerde tekst. Ooit uitgebracht door o.a. Amsterdams Icoon Bob Scholte en later door de Belgische Laura Lynn. We zijn na het doorluisteren van deze uitvoeringen direct aan de slag gegaan, hebben een hele leuke tekst geschreven en dat resulteerde weer in een hilarische videoclip! Ik ben bij deze plaat voor het eerst de samenwerking aan gegaan met La Haye Sound Productions en dat is me geweldig goed bevallen!

Wat vind je het leukste in het proces van het uitbrengen van een nieuwe single. Is dat het schrijfproces, de opname dagen of juist de reacties als je de single uitgebracht hebt? En waarom?
Het werkelijk uitbrengen vind ik het meest spannende stuk van het proces. We hebben er dan met een hele club mensen hard ons best voor gedaan, zijn enthousiast geworden en dan hoop je dat het allemaal de moeite waard was en het enthousiasme gedeeld wordt door het publiek. Dat is zenuwslopend. Ook spannend vind ik het moment van de eerste demo vanuit de studio. Je maakt een plan, legt je ideeën zo goed mogelijk uit en dan komt dat moment van de eerste demo. Dan hoor je of je plannen zijn begrepen en zelfs al of het idee, ook al staat het dan nog in de kinderschoenen, gaat werken.

Het mooiste vind ik het proces zelf. Je krijgt vlinders in je buik van een lied dat nog niemand kent, je maakt plannen, schrijft teksten, bedenkt het scenario voor een clip. In die periode veranderen de vlinders in een hartstochtelijke liefde!

De muziekindustrie lijkt altijd van buitenaf heel erg mooi en gezellig, maar zijn er ook mindere kanten? Kan je daar iets over vertellen?
Ik heb niet zo veel nare ervaringen, maar dat komt misschien ook omdat ik me nooit echt veel met anderen bemoei. Heb veel kennissen, maar weinig vrienden ‘in het vak’, maar met name daarbuiten. Dat bevalt me eigenlijk wel. Het houdt je op de grond en voorkomt gekonkel. Het enige dat ik jammer vind is de narigheid en onechtheid van TV wedstrijden. Daarom doe ik er zelden tot nooit aan mee. Ik heb me onlangs weer eens laten verleiden, in dit geval ‘Topper Gezocht’. Ik mag er inhoudelijk niets over zeggen anders krijg ik Talpa achter me aan, maar laten we het er op houden dat, zoals ze bij ‘Wie is de mol’ wel eens zeggen, niets is wat het lijkt. En dat terwijl ik TV maken op zich echt geweldig vind! Maar ach, het zal er wel bij horen.

Hoe kom je een tegenslag weer te boven?
Ik zou in eerste instantie zeggen, gewoon niet meedoen haha! Je eigen koers varen. Maar tegenslagen horen wel bij dit vak, zeker als je zelf de lat hoog legt. Daar moet je tegen opgewassen zijn. Geef jezelf even de ruimte om te balen, wat mij betreft te janken, sta op en ga door! Ik denk altijd maar zo, ik was daarvoor toch lekker bezig, nou dan gaan we daar weer verder! En door!

Als jij een avondje niks te doen hebt en je ligt lekker op de bank te luieren, oortjes in je oren en HitsNL aan. Welke artiesten komen er dan voorbij in de playlist?
Een echte aanhanger van één artiest ben ik niet. Ik vind wel veel lelijk, maar dat is dan meer als het gewoon niet mooi geproduceerd is of de teksten slecht zijn. Het hoeven echt niet allemaal hoogstandjes te zijn, maar een tekst moet wel lekker ‘bekken’. Zo vind ik de teksten van Tino Martin geweldig mooi, creatief, maar ook makkelijk om je erin te herkennen. Ook artiesten als Marco Borsato, Jan Smit, Samantha Steenwijk en Wesly Bronkhorst kunnen rekenen op een plekje in m’n playlist. Ik merk wel dat, hoe ouder ik word, mijn voorliefde voor het klassieke volkse lied in hoog tempo groeit.

Laten we even wegdromen. Wat zou jij nou dolgraag eens in je leven hebben willen doen als zanger?
Ik heb het voorrecht om al heel veel mooie dromen werkelijkheid te hebben zien worden. Zo schreef ik in het jaarboek bij het afscheid van de middelbare school bij ‘hoe zie je jezelf over 10 jaar’: ‘dan ben ik zanger in Ahoy’. Gelukt! Amsterdam ArenA , gelukt! In 2012 won ik een wedstrijd waardoor ik 3 avonden mocht optreden bij Toppers in Concert. Veel bizarre dromen waar gemaakt, maar een echte landelijke hit zou natuurlijk wel een kers op de taart zijn. Men spreekt dan soms wel van een ‘one day fly’, maar al zou het eenmalige zijn, doe het iemand maar na! Ook één hit is een grandioze prestatie, zeker zonder platenmaatschappij!

Waar kunnen de fans van het Nederlandse lied jou de komende tijd allemaal zien optreden?
In het hele land eigenlijk. Als men belt en mijn agenda het toelaat, plank ik overal heen! Binnenkort nog wel een ‘gek’ optreden in Ahoy’ bij The Flying Dutch, dat gigantische jaarlijkse DJ event! Hoe cool! Tja en 3 november natuurlijk mijn nieuwe ‘Edwin in Concert’, waarvoor de voorverkoop binnen enkele weken begint! Mensen die het leuk vinden om eens te komen kijken, op mijn website www.edwinvandertoolen.nl publiceer ik al mijn openbare optredens!

Bedankt voor het leuke interview en heel veel succes met alles!
Jullie ook enorm bedankt, voor alle aandacht voor het Nederlandse lied en voor de aandacht voor ‘Hup Faldera’! Want bij ‘Hup’ gooi ik mijn handen in de lucht, jullie ook?