Een duo, vriendinnen én zusjes: ZUS!

Hi dames, wat leuk om jullie wat vragen te mogen stellen. Wij zijn natuurlijk enorm benieuwd naar jullie carrière, naar jullie kijk op de muziekwereld én natuurlijk jullie splinternieuwe album. Maar allereerst willen wij even weten hoe het met jullie gaat, vertel?
Met ons gaat alles goed. We zijn lekker druk bezig met de promotie van ons nieuwe album en onze nieuwe single en we worden erg vrolijk van alle leuke reacties die we krijgen.

Ja, zoals ik net al aankondigde willen wij van alles over jullie weten. Veel mensen zullen jullie nog niet kennen. Vertel eens iets over jullie zelf? Ik neem aan dat jullie zussen zijn van elkaar?
Inderdaad goed geraden, wij heten niet alleen ZUS maar zijn ook in het echte leven zusjes. Ik ben Bo en ik ben Kiki en samen zijn wij ZUS. We treden dit jaar al 5 jaar op als zingende zusjes. Bo is 21 jaar en Kiki 18 jaar. Buiten het zingen zit Bo nog in haar tweede jaar van haar opleiding Communicatie International Event Music Entertainment Studies en werkt Kiki. Verder trainen we door de weeks veel met dansen en zingen.

Hoe is dat? Werken met je zus(je)?
Werken met je zusje is erg leuk, en soms ook best wel makkelijk. We voelen elkaar natuurlijk goed aan en de repetities vinden vaak thuis plaats, gewoon wanneer het ons allebei uit komt. Naast zusjes zijn we ook goede vriendinnen van elkaar, dus dat maakt het extra leuk om samen op het podium te staan.

Ik kan me voorstellen dat jullie veel tijd en energie investeren in jullie muzikale carrière. Jullie gaan namelijk al best een tijdje mee. Nu jullie eerste album. Was dat een mooi traject?
We zitten dit jaar inderdaad alweer vijf jaar in het muziek vak. Vijf jaar geleden liepen we voor het eerst een studio binnen, omdat papa het leuk vond om liedjes te schrijven en wij al erg veel van zingen hielden, en we daarom “voor de lol” onze eerste single ‘Ik wil met jou naar de zon’ op gingen nemen. Als we nu terug kijken is het sindsdien hard gegaan. Na onze eerste single, volgde een tweede en ga zo maar door tot de vijftiende single ondertussen alweer. Elke single weer gingen we op pad om een videoclip en foto’s voor het hoesje te maken, onze single te promoten bij zoveel mogelijk radio- en televisiezenders en natuurlijk om op te treden door het hele land. We hadden al langer de wens om een album uit te brengen, maar wilden dit wel doen voor een speciale reden, ons vijf jarig bestaan nu dus. We hebben er voor gekozen om al onze uitgebrachte singles erop te plaatsen omdat je natuurlijk door de jaren heen meer fans krijgt en we de eerste singles niet meer fysiek te koop hadden. Mensen vragen hier vaak naar en nu kunnen zij ze allemaal in één kopen. Ook staan er nog 5 nieuwe singles op die we het afgelopen jaar hebben opgenomen. Het is een mooie verzameling van al ons werk van de afgelopen vijf jaar en hopelijk kan iedereen die hem heeft beluisterd dat beamen.

Vaak hebben artiesten een voorkeur voor één liedje op het album. Als jullie er allebei één mogen kiezen, welke vinden jullie dan het mooiste en waarom?
Het mooiste liedje van ons album volgens Kiki is ‘De gift ft. DJ Madman’. Dit omdat deze single weer heel anders is dan de rest van onze nummers, maar toch wel ZUS. Zoals wij meestal zeggen, overgoten met het ZUS sausje. Er zit voor ons veel uitdaging in het nummer omdat we allebei ook solo zingen en we natuurlijk samen hebben gewerkt met de welbekende DJ Madman. Ik ben erg blij met het eindresultaat van deze single en kijk ernaar uit om deze live bij optredens te gaan zingen.

Het mooiste liedje van ons album volgens Bo is ‘Geluk is een dans met jou’. Dit nummer gaat over dansen en we zingen, mijn twee passies bij elkaar in één nummer. Het nummer maakt me elke keer dat ik het hoor weer vrolijk. Ook ben ik trots op de videoclip bij deze single. In deze videoclip dansen Glenn en Maité, een prachtig danspaar dat al twee keer Nederlands Kampioen en een keer achtste van de wereld is geworden. Als je deze videoclip nog niet gezien hebt, moet je dat zeker even doen, dan begrijp je vast en zeker wat ik bedoel.

De muziekwereld lijkt van buitenaf natuurlijk prachtig. Altijd aanwezig op feestjes, mensen kijken tegen je op en zijn fan van de dingen die je doet en maakt. Dat klinkt fantastisch, maar natuurlijk zijn er ook mindere kanten aan de muziekwereld. Hebben jullie ook ervaringen waarin je dacht: ‘Hmm.. dit is even anders dan ik gedacht had’?
Over het algemeen maken wij veel leuke dingen mee, maar er zijn natuurlijk wel eens dingen die iets minder leuk zijn. Avondjes stappen met vriendinnen die je moet missen. Of negatieve reacties op de muziek die je maakt, vaak van mensen waarvoor je muziek niet bestemd is. Gelukkig komt dit wel steeds minder vaak voor, maar je werkt natuurlijk erg hard aan wat je uit brengt en dan is het wel jammer als mensen er negatief op reageren. Gelukkig compenseren de positieve reacties dat en daar zijn we erg blij mee.

Hoe ga je daar mee om?
Tijd voor vriendinnen proberen we af en toe vrij te maken. De negatievere reacties proberen we ons zo min mogelijk iets van aan te trekken, al blijft het jammer, en we proberen ons op te halen aan de positieve reacties. Als we weer op staan te treden en er voor ons allemaal mensen staan met een lach op hun gezicht, maakt dat alles weer goed.

Stel, je hebt even een uurtje niks te doen en ligt languit op de bank. Je zet HitsNL lekker aan en gaat naar je eigen gemaakte playlist. Welke artiesten komen er dan voorbij?
In onze HitsNL playlist komen artiesten voorbij zoals Blof, Thomas Berge, Nielson, Jan Smit, Nick & Simon en Wesley Klein. Allemaal mannen zoals je ziet…haha nee, we vinden veel Nederlandstalige muziek leuk en vinden het dan ook erg leuk als we samen op moeten treden met een van onze Nederlandstalige collega’s zodat we én met zijn/haar optreden lekker mee kunnen zingen én natuurlijk kunnen leren van hen, want dat vinden wij vooral erg leuk, om elk optreden/interview/single weer te leren en te groeien.

Waar kunnen de abonnees van HitsNL jullie de komende tijd live on stage komen bewonderen?
Wij zouden het erg leuk vinden als we de luisteraars van HitsNL mogen ontmoeten bij één van onze optredens. Op korte termijn komen er weer hele leuke optredens aan zoals op het BarBabbels Festival in Krommenie en optredens in Eindhoven, Enspijk, Schijndel, Zundert en Meer. Voor de rest kun je het beste even op onze facebookpagina kijken. Ook hebben we een website, www.zusinfo.nl, waar je alle informatie over ons kunt vinden en ook de linkjes naar onze Facebook, Instagram, YouTube en Twitter. Het zou leuk zijn als je ons volgt!

Bedankt voor het leuke interview en heel veel succes met alles de komende tijd!
Jullie ook bedankt voor het leuke interview. Veel liefs, ZUS.